10/12/10

ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΣΙΝΑ

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε και εφέτος την 8η και 9η Δεκεμβρίου η μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος νύμφης του Χριστού Αικατερίνης της πανσόφου και πολιούχου Θεοβαδίστου όρους Σινά στην φερώνυμο Ι. Μονή της στην Σιναϊτική Χερσόνησο πού βρίσκεται στην Πετραία Αραβία.
Το θεοβάδιστο όρος Σινά καταλαμβάνει σημαντική θέση στην ιερά ιστορία 17 αιώνες προ Χριστού και συνεχίζει από την εποχή του πρώιμου μοναχισμού τον 3ο-4ο αι. μέχρι σήμερα να αποτελεί το σταυροδρόμι και τον ιερό τόπο συνάντησης των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών Ιουδαϊσμού, Χριστιανισμού και Μουσουλμανισμού.
Η Μονή Σινά ιδρύθηκε από την Αγία Ελένη και μεγαλύνθηκε από τον κτήτορα της ευσεβή αυτοκράτορα Ιουστινιανό.
Αποτελώντας την αρχαιότερη στον κόσμο Χριστιανική Μονή με συνεχή λειτουργία, απολαμβάνει το μοναδικό καθεστώς διοικητικής αυτονομίας μέσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία αφού δεν υπάγεται σε κανένα Πατριαρχείο και διοικείται από τον Καθηγούμενο αυτής Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Σιναίου και την Ιερή των Πατέρων Σύναξη.
Εφέτος στην πανήγυρη της Μονής προεξήρχε ο προσκληθείς από τον Αρχιεπίσκοπο Σινά Φαράν και Ραϊθώ κ. Δαμιανό και την περί αυτόν Σιναϊτική Αδελφότητα Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Πράγας και των χωρών πάσης Τσεχίας και Σλοβακίας κ. Χριστοφόρος μετά της τιμίας συνοδείας αυτού.
Στις λατρευτικές εκδηλώσεις συμμετείχαν προσκληθείσες από την Ιερά Μονή αντιπροσωπείες από τα γειτονικά παλαίφατα Πατριαρχεία.
Από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ορίσθηκε και προσήλθε μετά συνοδείας ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νιτρίας κ. Νήφων, εκπροσωπών τον Μακαριώτατο Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο, από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων ορίσθηκαν οι Πανιερώτατοι Αρχιεπίσκοποι Ιόππης κ. Δαμασκηνός και Ιορδάνου κ. Θεοφύλακτος μετά συνοδείας και από την Εκκλησία της Ελλάδος προσεκλήθησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ και Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας μετά των συνοδειών αυτών.
Οι λατρευτικές εκδηλώσεις περιελάμβαναν την προτεραία Μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό μετ’ Αρτοκλασίας και την φερώνυμο ημέρα Μεσονυκτικό, Όρθρο και Πρωθιεραρχική Θ. Λειτουργία, Λιτάνευση των Ι. Λειψάνων της Αγίας κύκλῳ του Ιουστινιανείου Καθολικού με δεήσεις εκτός των άλλων στο Σκευοφυλάκειο της Ι. Μονής και την Αγία Ακατάφλεκτο Βάτο.
Το απόγευμα της αυτής ημέρας γύρω από τα ιερά λείψανα της Αγίας εψάλη σε κλίμα κατανύξεως η Παράκλησις της μεγαλομάρτυρος υφ΄ όλων των παρόντων κληρικών καί προσκυνητών.
πηγή: http://www.romfea.gr/